Exercițiul C
Scrieţi în casetele (15-20) din textul de mai jos literele (a-f) corespunzătoare fragmentelor care lipsesc.
Prima femeie avocat din Europa
Sarmiza Bilcescu s-a născut la Bucureşti, pe 27 aprilie 1867. Ea a fost admisă la Facultatea de Drept din Paris în anul 1884, fiind prima femeie înscrisă în această unitate de învăţământ. Profesorii nu au fost deloc încântați de prezența unei domnișoare la cursurile lor. 15. Atunci, românca a trimis o reclamație către profesori, în care a afirmat că un astfel de comportament intră în contradicţie cu motto-ul înscris pe poarta universității: „Liberté, égalité, fraternité“. 16. Acest lucru se poate vedea în discusul de final al profesorului Colmet De Santerre, în care el spune că Bilcescu este „neobosită, demnă de toată lauda şi cu un comportament ireproşabil“. 17.
Bilcescu a devenit prima femeie din Europa care a obţinut doctoratul în drept, cu doi ani înaintea franţuzoaicei Jeanne Chauvin, cu teza „De la condition légale de la mère“ („Despre condiţia legală a mamei“). 18. Sarmiza Bilcescu avea atunci doar 23 de ani. Decizia a provocat reacţii de entuzism în întreaga Europă, cu articole extinse în presa vremii şi scrisori de la înalţi oficiali. 19.
La şase ani de la admiterea în Baroul Ilfov, Sarmiza Bilcescu s-a căsătorit cu Constantin Alimănişteanu. 20. În loc să apere clienți în procese, Sarmiza a preferat să devină membră fondatoare a Societăţii Domnişoarelor, una dintre primele asociaţii feministe din România. Bilcescu a devenit, prin povestea de viaţă şi realizările personale, un model pentru femeile din toată Europa. A activat în cercurile feministe, în care a luptat pentru creşterea gradului de educaţie în rândul femeilor.